17 martie 2008

Feng-shui cu bambusi spiralati


In Feng-shui, arta chineza a trairii in armonie cu mediul inconjurator, bambusul este considerat o planta norocoasa, unica si foarte eleganta.
Pentru a permite energiilor pozitive sa circule, bambusul este cultivat in vase cu apa sau cu pamant. Bambusul norocos, este, de fapt, o Dracaena sanderia. Daca nu are suficienta apa, bambusul se va usca. Cel mai potrivit sol este cel format din turba, pamant de gradina si de frunze. Daca ghiveciul contine pamant, acesta trebuie sa fie reavan si niciodata uscat. Este recomandat, de asemenea, sa nu se adauge ingrasamant. Daca doriti ca tulpinele de bambus sa se spiraleze, veti muta planta intr-o zona mai intunecata. Fiind dependenta de lumina, ea va cauta singura sursa de lumina. Dupa ce a crescut cativa centimetri, nu trebuie decat sa o intoarceti; va incepe sa creasca in sensul invers si astfel se obtine efectul de spiralare. Crescatorii de bambus obtin acest efect printr-un procedeu care necesita destul de mult timp si incepe inca de cand firul de bambus este foarte tanar. Astfel, in jurul bolului in care este plantat, se pozitioneaza pereti opaci si doar unul care permite trecerea luminii soarelui. Planta va creste inclinandu-se spre soare (lumina). Din timp in timp se modifica directia peretelui transparent, schimband in acest mod directia in care va creste planta.
In acelasi mod anevoios se pot obtine atat spirale cat si alte forme mai complicate.
Planta talisman, bambusul se mai poate tine si in recipiente umplute in permanenta cu apa si decorate cu pietre.
Ca planta decorativa, verdele puternic al tulpinii de bambus se combina foarte bine cu vase de sticla transparenta sau mata sau chiar cristal. Un efect deosebit se obtine daca in apa, pe langa tulpina, se pun pietre de rau. Pentru a obtine imaginea pe care o doriti puteti ajusta inaltimea firului de bambus prin simpla taiere a bazei tulpinii.

Masaj cu bambus

Pentru a va relaxa sau pentru a scapa de durerile de spat, masajul cu bambus pe spate este binevenit. Se fac miscari circulare, dinspre coloana vertebrala catre umeri. Presiunea exercitata asupra spatelui trebuie sa fie gradata si sa tina seama de suportabilitatea fiecarei persoane in parte.
De ce este folosit bambusul in efectuarea masajului? Pentru ca bambusul este gol pe dinauntru, este usor si nu exercita presiune mare asupra corpului. De asemenea, are capacitatea de a prelua din temperatura corpului. In comparatie cu masajul clasic, cel cu bambus actioneaza pe o suprafata mai mare a corpului. De asemenea, bambusul aluneca usor pe piele. Pentru fluidizarea miscarilor se pot folosi uleiurile de masline aromate cu uleiuri volatile sau uleiuri speiale de masaj.

Bambusul in gastronomie

In padurea de bambus, in fiecare primavara, cresc lastare de bambus, care sunt comestibile când ajung la o inaltime de 10 pâna la 25-30 de cm. Lastarele de bambus cu o inaltime de peste 50 de cm nu se manânca in nici un caz. Acestea sunt lasate sa creasca mari, urmand a fi exploatate ca materiale de constructie, sau pentru impletirea cosurilor, confectionarea mobilierului sau diverselor obiecte decorative.
Lastarii de bambus se cojesc, se taie in felii subtiri, ciupercile mari se taie in doua. Bambusul si ciupercile se oparesc, separat, 2-4 minute. Se aseaza pe foc tigaia cu 250 de grame de ulei. Dupa incalzire, se pun feliile de bambus sa se prajeasca 3-4 minute. Se scot si se recupereaza uleiul.
Se reasaza pe foc tigaia in care se pun 100 de grame de supa de pui sau de oase, sare, putin sos de soia, vin de masa, zahar, praf de gust, ciupercile si lastarii de bambus. La clocotire, se face focul potrivit 1-2 minute. Apoi se face focul mai mare. Se adauga, dupa gust, si putin ulei de susan. Se amesteca si mâncarea e gata.
Sursa:www.ronduldesibiu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu